Διαταραχές Άγχους, Σεξουαλικές Διαταραχές & Αντιμετώπηση

Οι Διαταραχές άγχους (φοβίες, παθολογικό άγχος, πανικός) είναι μια ομάδα ψυχικών προβλημάτων που πλήττουν μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού. Οι συχνότερες στην εμφάνισή τους είναι η κοινωνική φοβία, η διαταραχή πανικού, η αγοραφοβία, φοβίες ζώων, αίματος-τραύματος, η διαταραχή άγχους μετά από τραυματικό γεγονός, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κ.α. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα, περίπου 600.000 άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τέτοιες δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά Συμπτώματα : Αυτό που αισθάνονται οι πάσχοντες είναι έντονος φόβος και άγχος που εκφράζεται με σωματικά συμπτώματα, όπως αύξηση των παλμών της καρδιάς και της δύναμης των παλμών, αλλαγή της αναπνοής (γίνεται πιο γρήγορη και επιπόλαιη) με συνακόλουθη αίσθηση ότι δε φτάνει ο αέρας, εφίδρωση, ναυτία, κόμπο στο στομάχι, σφίξιμο μυών που οδηγεί σε αίσθηση έντασης ή ακόμη και σε πραγματικούς πόνους, τρέμουλο. Ως αποτέλεσμα, κυρίως λόγω του ότι δε μπορεί να δοθεί μια λογική εξήγηση για την ύπαρξη όλων αυτών των δυσάρεστων αισθήσεων, ο πάσχων καταφεύγει σε καταστροφολογικές ερμηνείες π.χ. «πεθαίνω, τρελαίνομαι, θα γίνω ρεζίλι, χάνω τον έλεγχο». Επομένως, τα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύονται από αυτές τις σκέψεις γίνονται τα ίδια αντικείμενα μεγάλου φόβου και η συμπεριφορά του αλλάζει σημαντικά (δεν απομακρύνεται από το σπίτι, δεν έχει πολλές κοινωνικές επαφές, δεν μπορεί να εργαστεί με την ίδια ευκολία), περιορίζοντάς τη ζωή του καθώς αποφεύγει να κάνει δραστηριότητες που στο παρελθόν δεν του προκαλούσαν πρόβλημα, από φόβο μήπως αισθανθεί δυσάρεστα.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες :  Με τον όρο αυτό εννοούμε τις διαταραχές που αφορούν στη σεξουαλική ζωή του ατόμου. Συχνές είναι η διαταραχή στύσης ή πρόωρη εκσπερμάτιση για τους άντρες και η διαταραχή οργασμού, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή αδυναμία ολοκλήρωσης της σεξουαλικής επαφής για τις γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η σεξουαλική ικανοποίηση προσφέρει σημαντική ενίσχυση στη ζωή ενός ατόμου, η ύπαρξη κάποιας δυσλειτουργίας συνοδεύεται συχνά από σκέψεις ή αισθήματα ανεπάρκειας και κατωτερότητας. Στο επίπεδο της συμπεριφοράς, δε, παρατηρούνται αποφυγές συζητήσεων ή εμπλοκής του πάσχοντα στη σεξουαλική διαδικασία. Τέλος, πιθανή είναι η συνακόλουθη εμφάνιση προβλημάτων στην επικοινωνία  του ζευγαριού.

Ψυχολογική αντιμετώπιση : Στις ερευνητικές μελέτες επισημαίνεται ότι οι ψυχολογικές παρεμβάσεις συμπεριφορικού τύπου είναι πολύ αποτελεσματικές τόσο στις αγχώδεις διαταραχές όσο και στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Αυτές περιλαμβάνουν σε ένα πρώτο επίπεδο παροχή πληροφοριών σχετικά με το πρόβλημα και τις αιτίες του, ώστε να γίνει αντιληπτή η φύση της δυσκολίας και η πιθανή συμμετοχή του πάσχοντα στη διατήρησή του. Σε ένα δεύτερο επίπεδο γίνεται εκμάθηση τεχνικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του, ώστε να γίνει ο θεραπευόμενος θεραπευτής του εαυτού του.

 

 

Spread the word. Share this post!