Η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί να οριστεί ως η συνεχής προσπάθεια διευθέτησης των αντιθέσεων τους, οι οποίες είναι δεδομένες. Η σχέση έχει δύο σημαντικά συστατικά που είναι η επικοινωνία και η σεξουαλική επαφή (η οποία βεβαίως εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων). Αν φανταστούμε ότι αυτά τα δύο συνθέτουν ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων, όταν είναι ανεπαρκής ή προβληματική η επικοινωνία, υπάρχει αρνητική επίδραση στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, αλλά και το αντίστροφο. Τόσο η επικοινωνία όσο και η σεξουαλική επαφή του ζευγαριού είναι τομείς στους οποίους οφείλουμε να «δουλεύουμε» συνεχώς.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επικοινωνία είναι μια δεξιότητα στην οποία μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος και είναι είτε λεκτική αλλά είτε εξω-λεκτική (στάση του σώματος, κινήσεις, όψη προσώπου, χάδια, αγγίγματα κ.λ.π.). Παρά το γεγονός ότι οι γενικεύσεις καλό είναι να αποφεύγονται, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να υποστηρίξουμε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση του λόγου για την έκφραση και περιγραφή συναισθημάτων, όπως επίσης ότι είναι πιο παρατηρητικές σε ότι έχει να κάνει με την εξωλεκτική επικοινωνία, σε σύγκριση με τους άντρες. Το παραπάνω συχνά δε γίνεται αντιληπτό, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τη δημιουργία δύο μύθων που συναντώνται συχνά στην αλληλεπίδραση ενός ζευγαριού.
Μύθος πρώτος – «Αν με αγαπά θα καταλάβει τι σκέφτομαι ή τι επιθυμώ, χωρίς να του το πω».
Για να καταστήσω κάποιον ενήμερο για τη συναισθηματική μου κατάσταση και τις επιθυμίες μου, οφείλω να εξηγήσω με λόγια αυτό που συμβαίνει. Σε αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες είναι να οδηγηθούμε σε παρεξηγήσεις, δηλαδή να καταλάβει κάποιος κάτι άλλο από αυτό που ισχύει ή να μην αντιληφθεί ποτέ ότι υπάρχει κάτι που χρειάζεται να παρατηρήσει.
Μύθος δεύτερος – «Η ποιοτική σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό μου είναι αποτέλεσμα χημείας μεταξύ μας»
Το σεξ είναι ένας άλλος δρόμος προσέγγισης του συντρόφου που στηρίζεται στην κατανόηση των επιθυμιών και των αναγκών του. Αυτές μερικές φορές χρειάζεται να δηλωθούν και να εκφραστούν σε συζητήσεις που σκοπό έχουν τη βελτίωση της επαφής για μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση από κοινού.
Και στις δύο περιπτώσεις η επικοινωνία οφείλει να είναι θετική, αποφεύγοντας την παθητική ή επιθετική συμπεριφορά. Στόχος είναι να γίνουν αντιληπτές οι θέσεις και απόψεις των δύο ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν στην κοινή ζωή δύο ανθρώπων.
Καμιά σχέση δεν αντέχει τη συναισθηματική απομάκρυνση που επιφέρει η σιωπή, επομένως είναι κομβικής σημασίας η εκπαίδευσή μας σε θετικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων μας.